• Fri frakt & fri retur
  • Skickas inom 1-3 dagar
  • Upp till 10 års garanti!
StudioNords stora handdukstorksguide

StudioNords stora handdukstorksguide

Vad behöver man tänka på när man ska köpa en handdukstork? Svaret på det är man bör tänka på en hel del saker faktiskt. Här har vi samlat det viktigaste


Här är våra fem bästa råd inför valet av handdukstork:


1. Välj en design som du gillar!

Handdukstorken ska förhoppningsvis sitta uppe i många år så välj en snygg och av bra kvalitet, det tjänar du på i längden. Ta del av StudioNords sortiment av handdukstorkar här.


2. Fundera över vilken uppvärmningsmetod du ska använda. 

Välj mellan eldrift, vattenburet (kopplat till det centrala värmesystemet) eller kombidrift (centralvärme och eldrift).


3. Vilken funktion ska handdukstorken fylla?

-Ska handdukstorken ersätta ett element och vara en ensam uppvärmningskälla i badrummet? För detta behövs en ganska hög effekt, generellt räknar man med 50-80W/m2. Förmodligen behöver man välja en ”tätstegad” modell, dvs. en modell med tätt mellan rören och därmed mer yta att avge värme från.

-Ska handdukstorken endast delvis vara en uppvärmningskälla (kanske som komplement till golvvärme)? Då behöver effekten inte vara så hög.

-Ska handdukstorken endast användas för att få varma handdukar? Då kan man välja en enklare elversion med låg effekt, ex en dry electric.


4. Kolla upp vilket uppvärmningssystem som finns i huset!

Effekten skiljer ganska mycket om man har ett lågtemperatursystem (ex. värmepump) eller ett högtemperatursystem (fjärrvärme, ved och oljepannor). Viktigt att tänka på om man ska ha handdukstorken som en ensam värmekälla. 


5. Vilken yta finns att tillgå för handdukstorken?

Om man har ont om utrymme i sidled så kan man välja en vertikal modell som är hög men inte så bred.

 

Vilken variant väljer folk främst i dagsläget?

Det är tre typer av handdukstorkar som går mest:

1. Den som säljs allra bäst är den vertikala modellen (med stående rör) och praktiska krokar att hänga handdukarna på. Ex. Vera och Maja.

2. En annan modell som är populär är den klassiska och stilrena ”stegen”, med glest mellan rören och lätta att hänga handdukar. Ex. Lova och Ella

3. Den tredje typen är en elektrisk, flexibel handdukstork med svängbara armar/bågar. Ex. Liam och Adam.

Krom och polerat rostfritt är fortfarande den yta som är absolut mest populär, men mattsvart är på stark frammarsch.


 

Här är tre vanliga misstag köparen gör!

1. Man har inte tänkt på vilken funktion den ska fylla (se ovan).

2. Man tänker inte på att handdukstorken inte är varm på sommaren om den endast är kopplad på centralvärmen (som stängs av på sommaren). Det är då man kanske behöver handdukstorken som mest eftersom det kan vara hög luftfuktighet, vilket gör att handdukarna torkar dåligt. Lösningen är att komplettera med eldrift!

3. Man har inte tänkt på rör- och/eller eldragning i badrummet, vilket kan skapa problem när man ska sätta upp handdukstorken.


Slutligen ett litet tips!

Låt handduken hänga fritt så att luftcirkulationen kommer åt att torka handduken. Det är inte handdukstorkens värme i sig utan de varma luften som cirkulerar som torkar handduken. En handduk som torkar snabbt håller sig också fräsch längre :)

Se vårt utbud av handdukstorkar


Se alla våra handdukstorkar

Liknande artiklar