Guider
Såhär värmer du upp din handdukstork
Fyra sätt att värma upp din handdukstork.
För de allra flesta så är en installation av en handdukstork något helt nytt. Här försöker vi därför på ett enkelt sätt förklara vad som behövs för de olika sätten.
1. Vattendrift med centralvärme
Centralvärme betyder att handdukstorken värms upp av vatten från husets värmesystem. Det ger en skön och billig värme när systemet är igång. Med andra ord blir det ett praktiskt och ekonomiskt val. För inkopplingen behövs en ventil. De finns i olika ytor för att matcha din handdukstork och du väljer själv vilken typ du vill ha. Om du ska ersätta ett gammalt element på centralvärmesystemet är ventilen Viktor perfekt.
I exemplet nedan visas ventilen Viktor monterad på handdukstorken Lova.
2. Eldrift med elpatron
Med eldrift får du snabb värme när du vill. Det krävs ingen rördragning för vatten, utan bara el. Istället är handdukstorken fylld med glykollösning och har en elpatron monterad. På den reglerar du sedan värmen och andra funktioner såsom booster och timer (beroende på modell). Det snyggaste är att ha en dold anslutning bakåt i väggen så att man slipper synliga kablar. Men det finns modeller som har utanpåliggande kabel om man inte har kunnat planera exakt var elen ska komma ut ur väggen.
Du kan placera elpatronen på valfri sida. Vilken effekt, watt-tal, du behöver på din elpatron beror på vilken volym handdukstorken har. Men var lugn, vi guidar dig rätt under respektive produkt. Hur du ska fylla din handdukstork finns det också en tydlig instruktion för under Dokument på handdukstorkens produktsida.
I exemplet nedan visas elpatronen Sofia (för dold anslutning) monterad på handdukstorken Lova. Vi har ytterligare två modeller av elpatron att välja mellan; Elvis (för dold anslutning) och Elvira (för utanpåliggande anslutning).
3. Kombidrift - både el- och vattendrift
Som namnet skvallrar om är det här en kombination av eldrift och vattenburen centralvärme. Här behövs både elpatron och ventil. Med det sagt krävs den mest omfattande installationen, men då får du också styrkorna från respektive uppvärmningsmetod. Du får effektiv värme när husets centralvärmesystem är igång. När det sedan stängs av ger eldriften varma och torra handdukar även under sommarhalvåret (då verkligen kan behövas pga en högre luftfuktighet).
I exemplet nedan visas elpatronen Elvis (för dold anslutning) och ventilen Viktor monterad på handdukstorken Loke.
4. Eldrift med värmekabel ("dry electric")
Precis som eldrift med elpatron ger det här alternativet snabb värme när du vill. Skillnaden är att de här modellerna inte behöver kompletteras med någon elpatron. Istället värms de upp av en värmekabel inuti handdukstorken (s.k. ”dry electric”). På så vis är det ett lite enklare alternativ som är färdigt att koppla in dolt eller med sladd och stickpropp till ett vanligt uttag. Det betyder också att de här modellerna har lägre effekt, lägre energiförbrukning och oftast lägre pris.
Liknande artiklar
Vad kostar eldriften för en handdukstork? Det är faktiskt inte så dyrt som man kan tro. Här ger vi dig några exempel på vad det kostar.
Vi ger dig råden för en lyckad badrumsrenovering.
Vad behöver man tänka på när man ska köpa en handdukstork? Svaret på det är man bör tänka på en hel del saker faktiskt. Här har vi samlat det viktigaste.
Vad är skillnaden på akryl och gjutmarmor? Vilket material ska jag välja på mitt badkar? Ska jag välja inbyggt badkar eller fristående badkar? Vår guide ger dig svaren du behöver för att köpa ditt badkar.
Visste du att badsalt i ett varmt bad kan ha lindrande effekt på ömmande muskler, lindra en förkylning, sänka stressnivån och minska svullnader?
Utforska vårt sortiment av dry electric. Denna handdukstork värms upp med en enkel konstruktion som innefattar en invändig värmekabel.
Vi har fått mycket värdefull feedback från våra kunder genom åren, och här har vi samlat de 5 störst