• Fri frakt & fri retur
 • Skickas inom 1-3 dagar
 • Upp till 10 års garanti!
Såhär värmer du upp din handdukstork
Guider

Såhär värmer du upp din handdukstork

Fyra sätt att värma upp din handdukstork.

För de allra flesta så är en installation av en handdukstork något helt nytt. Här försöker vi därför på ett enkelt sätt förklara vad som behövs för de olika sätten.

1. Vattendrift med centralvärme

Centralvärme betyder att handdukstorken värms upp av vatten från husets värmesystem. Det ger en skön och billig värme när systemet är igång. Med andra ord blir det ett praktiskt och ekonomiskt val. För inkopplingen behövs en ventil. De finns i olika ytor för att matcha din handdukstork och du väljer själv vilken typ du vill ha. Om du ska ersätta ett gammalt element på centralvärmesystemet är ventilen Viktor perfekt.

I exemplet nedan visas ventilen Viktor monterad på handdukstorken Lova.

2. Eldrift med elpatron

Med eldrift får du snabb värme när du vill. Det krävs ingen rördragning för vatten, utan bara el. Istället är handdukstorken fylld med glykollösning och har en elpatron monterad. På den reglerar du sedan värmen och andra funktioner såsom booster och timer (beroende på modell). Det snyggaste är att ha en dold anslutning bakåt i väggen så att man slipper synliga kablar. Men det finns modeller som har utanpåliggande kabel om man inte har kunnat planera exakt var elen ska komma ut ur väggen.

Du kan placera elpatronen på valfri sida. Vilken effekt, watt-tal, du behöver på din elpatron beror på vilken volym handdukstorken har. Men var lugn, vi guidar dig rätt under respektive produkt. Hur du ska fylla din handdukstork finns det också en tydlig instruktion för under Dokument på handdukstorkens produktsida.

I exemplet nedan visas elpatronen Sofia (för dold anslutning) monterad på handdukstorken Lova. Vi har ytterligare två modeller av elpatron att välja mellan; Elvis (för dold anslutning) och Elvira (för utanpåliggande anslutning).

3. Kombidrift - både el- och vattendrift

Som namnet skvallrar om är det här en kombination av eldrift och vattenburen centralvärme. Här behövs både elpatron och ventil. Med det sagt krävs den mest omfattande installationen, men då får du också styrkorna från respektive uppvärmningsmetod. Du får effektiv värme när husets centralvärmesystem är igång. När det sedan stängs av ger eldriften varma och torra handdukar även under sommarhalvåret (då verkligen kan behövas pga en högre luftfuktighet).

I exemplet nedan visas elpatronen Elvis (för dold anslutning) och ventilen Viktor monterad på handdukstorken Loke

4. Eldrift med värmekabel ("dry electric")

Precis som eldrift med elpatron ger det här alternativet snabb värme när du vill. Skillnaden är att de här modellerna inte behöver kompletteras med någon elpatron. Istället värms de upp av en värmekabel inuti handdukstorken (s.k. ”dry electric”). På så vis är det ett lite enklare alternativ som är färdigt att koppla in dolt eller med sladd och stickpropp till ett vanligt uttag. Det betyder också att de här modellerna har lägre effekt, lägre energiförbrukning och oftast lägre pris.

Liknande artiklar

 • Renoveringsguide

  Renoveringsguide gratis med massa tips där vi guidar dig genom din renovering!

 • Vad behöver du för det perfekta badet?

  Vad behövs egentligen för det där perfekta badet som så många drömmer om? Vi ger dig 5 tips för maximal njutning.

 • Såhär luftar du din handdukstork

  Att lufta en handdukstork kan kanske verka komplicerat, men det är egentligen ganska enkelt. Här listar vi i punktform hur du går tillväga.

 • Elektrisk handdukstork

  Vad kostar eldriften för en handdukstork? Det är faktiskt inte så dyrt som man kan tro. Här ger vi dig några exempel på vad det kostar.

 • 11 tips till en lyckad badrumsrenovering

  Vi ger dig råden för en lyckad badrumsrenovering.

 • StudioNords stora handdukstorksguide

  Vad behöver man tänka på när man ska köpa en handdukstork? Svaret på det är man bör tänka på en hel del saker faktiskt. Här har vi samlat det viktigaste.

 • StudioNords stora badkarsguide

  Vad är skillnaden på akryl och gjutmarmor? Inbyggt badkar eller fristående badkar? Vår guide ger dig svaren du behöver inför ditt köp. ✓10 års garanti

 • Så gör du ditt eget badsalt

  Visste du att badsalt i ett varmt bad kan ha lindrande effekt på ömmande muskler, lindra en förkylning, sänka stressnivån och minska svullnader?

 • "Dry electric" handdukstork

  Utforska vårt sortiment av dry electric. Denna handdukstork värms upp med en enkel konstruktion som innefattar en invändig värmekabel.

 • De 5 största misstagen vid köp av handdukstork

  Här har vi samlat de 5 största misstagen som görs i samband med köp av en handdukstork. Försäkra dig om att du inte upprepar dem. ✓Se vår guide