• Fri frakt & fri retur
  • Skickas inom 1-3 dagar
  • Upp till 10 års garanti!
StudioNords stora badkarsguide

StudioNords stora badkarsguide

Vad behöver man tänka på när man ska köpa ett badkar? Svaret på det är man bör tänka på en hel del saker faktiskt. Här har vi samlat det viktigaste du bör veta

https://www.studionord.se/pub_docs/files/Detärdennasomärlivenu/Badkar_akryl_kampanj_Hero.jpg

Vilka är de senaste trenderna när det gäller badkar?

Vi upplever att badkar generellt är en växande trend. Fler och fler vill skapa en spakänsla hemma. Fristående badkar är också på uppgång. En del vågar sticka ut med färgade badkar, men det är fortfarande vita badkar som gäller.


Vad är det allra viktigaste att ta ställning till när det gäller köp av badkar/bästa tipset?

Det är ett antal saker som man bör fundera kring. Det första man behöver bestämma är vilken maxstorlek det får vara för att få plats. Och att det faktiskt ska gå att få in i badrummet. Sen är det bra att tänka på om det är ett badkar som man bara ska bada i eller om det också ska fungera att stå och duscha i. Eftersom badkaret ofta blir ett blickfång i badrummet så ska man förstås välja en design som man gillar.  


Hur ska jag tänka när det gäller storlek på badkaret och baddjup? Finns det några minimimått att utgå från om man vill kunna bada två vuxna samtidigt?

 Med vilja går allt! Skämt åsido, om två personer ska bada skönt samtidigt så bör man nog välja ett badkar som är 170 cm långt och 80 cm brett. Men tänk även på att tjocklek på sarg kan spela in. En bred sarg stjäl oftast utrymme invändigt. Generellt är gjutmarmorbadkar rymliga på grund av sättet de är byggda. Här är det bra att titta på badkarets volym. Viktigt är också att välja ett badkar som inte har bräddavlopp, då får man ut maximalt med baddjup.I traditionella plåtbadkar med bräddavlopp så blir baddjupet kanske bara 30cm, medan i mer moderna badkar så är det ofta upp emot 50cm. Det är ganska stor skillnad.


Vilken är den bästa placeringen av ett badkar?

Där badkaret får plats i ditt badrum! Allt beror på förutsättningarna. Ett fristående badkar brukar bli snyggast och det gör sig även bäst i centrum av ett större badrum. Men självklart går det även att placera mot en vägg. Har man ett litet utrymme så kan det mest effektiva vara att placera badkaret i ett hörn. Allra helst om han har tänkt att kunna duscha i det. Tänk också på placering av golvbrunnen. Är det ett befintligt badrum där man inte har möjlighet att påverka placeringen av golvbrunnen så får man utgå ifrån den.


Vilka för- och nackdelar finns det med inbyggt respektive fristående badkar? 

Fördelarna med ett inbyggt badkar är att det oftast kostar mindre (man behöver inte köpa någon extra panel). Det kan också bli väldigt snyggt och integreras i badrummet på ett annat sätt än ett fristående badkar. Det är mer det snygga kaklet som sticker ut än själva badkaret. Nackdelen med att kakla in badkaret är att det inte går att flytta och byta ut så lätt. Det gäller att tänka på att man ska kunna komma åt golvbrunnen, skapa god ventilation och slippa behöva riva ner kaklet om något skulle hända med badkaret. Prata med en fackman för att få bästa tips kring detta.

De stora fördelarna med fristående badkar är att man ”bara” behöver man ställa det på plats. Väldigt enkelt. Sen kan det också sticka ut på ett annat sätt och fungera som ett smycke för badrummet.


Vad ska jag tänka på om badkaret även ska kunna fungera bra som dusch?  

Välj ett badkar med ordentlig bredd. Tänk också på att det ska vara rak rygg (dvs enkel rygglutning på badkaret) där man står och duschar. Det är speciellt viktigt om man har takdusch, annars kan det bli lite obekvämt att dusch. Komplettera gärna med en vikbar badkarsvägg i glas, det är ett mycket lyxigare alternativ jämfört med duschdraperi på stång. Det finns ett antal specialdesignade badkar, s.k. duschbadkar, som har en extra yta vid duschplatsen och en anpassad badkarsvägg.


https://www.studionord.se/pub_docs/files/B_PUFF_JUNI4_Cleo.jpg
https://www.studionord.se/pub_docs/files/B_PUFF_JUNI_William.jpg
https://www.studionord.se/pub_docs/files/2023_Varklipp_april_maj_HERO_NY-nytthusmedutsikt.jpg

Vilka är de vanligaste materialen som badkaren är gjorda av idag och vilka för- och nackdelar finns det med olika material?

Badkar i olika akrylmaterial är det klart vanligaste nuförtiden. Gjutmarmor är också ett material som säljer ganska mycket. De emaljerade plåtbadkar som var standard förr i tiden finns fortfarande kvar, men inte alls i samma utsträckning.


Akryl – Fördelarna är att det är ett lätt, formbart, varmt, prisvärt material. Det går även att reparera mindre skador och polera upp. Nackdelarna är att en del tycker att det är ”plastigt”. Och även om det är ett starkt material så är det inte lika tåligt som emalj.


Gjutmarmor/Mineralkomposit – Fördelarna är att det är ett gediget naturmaterial (tillverkas av kristalliserade bergsmineraler och harts) som också är väldigt formbart. Det går att skapa snygga minimalistiska former och skapa stor badvolym. Det är också ett varmt material som behåller värmen på vattnet bra. Nackdelarna är att badkaren blir ganska tunga (ibland mer än 100kg). Det går att reparera skador men är svårare än för akryl.


Plåtbadkar – Fördelarna är att badkaren blir ganska billiga och tål tuffa tag. Nackdelarna är att det är ett kallt och halt material. De förekommer inte heller i några snygga designer.


Ska jag välja vanligt badkar eller massagebadkar? Om jag köper massagebadkar är det nåt särskilt jag bör kolla efter då?

Massage förhöjer spakänslan och skapar en lyxig oas i hemmet. Det är fantastiskt för trötta muskler. Men det kostar förstås extra, så det är en budgetfråga.

Funktionsmässigt så ska man leta efter massagesystem med massageprogram, snygga gedigna detaljer (ej stora klumpiga vred) och integrerad vattenpump. Inte bara ett system som blåser in luft. De låter som en dammsugare och den kalla luften kyler snabbt ner badtemperaturen. För lite extra lyx kan man titta efter underhållsvärmare och ljusterapi, ibland ingår det men oftast inte. Välj bort skärmar, radio och annan onödig teknik som bara komplicerar. Eftersom det är mycket teknik i ett massagebadkar och att det är en stor investering så är det viktigt att välja ett kvalitativt system med tillverkning och support i Sverige.


Vilka är de vanligaste misstagen man gör när man köper badkar?

Det händer tyvärr allt för ofta att kunden valt fel mått, så mät extra noga. Och dubbelkolla igen. Tänk t ex på att kakel på väggarna bygger nån centimeter extra om man mäter badrummet innan det är kaklat.


Skötsel av ditt badkar

Genom att följa följande punkter så håller du ditt badkar fräscht i många år framöver:

· Varje gång efter användning ska badkaret sköljas med rent vatten eller vatten och flytande rengöringsmedel (läs noga under “Viktigt” nedan) för att inte skada ytan. Detta bör ske snarast efter användning då badkarsytan fortfarande är varm. Därigenom kan olösliga tvål-, fett- och smutsavlagringar som annars skulle härda på ytan avlägsnas lättare. För att minska kalkavlagringar och behålla en glansig finish, torka badkaret med en mikrofiberduk.

· I områden med hårt vatten bildas kalkavlagringar. Kalkavlagringar avlägsnas genom att rengöra badkaret efter användning med en mjuk svamp och vanligt rengöringsmedel eller lite ättika i varmt vatten. Skölj sedan ordentligt med kallt vatten och torkar av med en mikrofiberduk.

· Med jämna mellanrum bör ventil och utloppsrör rensas från eventuella föroreningar.

· Badkaret ska inte vara kontinuerligt vattenfyllt utan ska tömmas efter varje bad. Då behövs ingen kemikaliebehandling av vattnet.


Viktigt:

· Använd EJ hårfärgningsmedel i badkaret.

· Använd EJ rengöringsmedel med slipeffekt.

· Använd EJ rengöringsmedel som innehåller blekmedel, etylalkohol eller ammoniak.

· Låt EJ badkaret komma i kontakt med nagellacksborttagningsmedel eller rengöringsmedel som innehåller aceton.

· Låt EJ badkaret komma i kontakt med färgborttagningsmedel eller andra typer av skadliga lösningsmedel.

· Varning! Vissa badoljor kan innehålla färgämnen. Badoljor med färgämnen avrådes. Olja drar även till sig smuts. Därför är det extra viktigt att noga rengöra badkaret efter varje användning om man använder badoljor.

Liknande artiklar