• Fri frakt & fri retur
  • Skickas inom 1-3 dagar
  • Upp till 10 års garanti!
11 tips till en lyckad badrumsrenovering

11 tips till en lyckad badrumsrenovering

Att renovera eller bygga ett nytt badrum är ett både kostsamt och tidskrävande projekt som kan kännas lite skrämmande och övermäktigt innan det påbörjats. Undersökningar visar att det ofta tar 1-2 år från det att man börjar fundera på att renovera sitt badrum tills det är genomfört. Anledningen är nog att det är ganska många beslut som behöver tas för att badrummet ska bli så fint som man tänkt sig. Samtidigt är det en stor investering. Men om man är metodisk i processen så är mycket vunnet. 

1. Bestämma start och tidsåtgång för renoveringen.

Visst kan man börja i olika ändar, men erfarenheten visar att det är smart att tidigt planera när renoveringen ska ske. När den ska sätta igång och när allt svara klart. Speciellt om man ska bo i bostaden under tiden. Då är det en hel del praktiskt som behöver lösas. Exempelvis kan det finnas en fördel i att renovera under en period då man ändå är bortrest. Men om något oväntat uppstår så är det klokt att vara tillgänglig och kanske även kunna vara på plats för att ta snabba beslut.



2. Vad ska finnas i badrummet?

Börja med att skriva ner vad du skulle vilja ha i ditt badrum. Tänk på vem som ska använda badrummet. Vad är viktigt och vilka funktioner ska fyllas? Nedan har vi tagit fram en lista på de viktigaste sakerna som man bör överväga och lite tips för dem.

1) Ytskikt
2) Toalettstol
3) Badrumsmöbel
4) Spegel
5) Blandare/vattenkranar
6) Duschhörna/duschvägg
7) Badkar
8) Förvaring
9) Handdukstork
10) Belysning/spotlights
11) Golvbrunn
12) Golvvärme
13) Tvättmaskin
14) Badrumsfläkt
15) Accessoarer

Slutligen, tänk på att all inredning ska få plats utan att det blir för trångt. Detta kommer vi att komma in mer på under nästa punkt; planlösningen.



3. Hur ska badrummet se ut?

En stor och viktig fråga är hur planlösningen ska vara i badrummet. Om hela badrummet rivs vid en renovering, eller vid nybyggnation, så går kanske att tänka om när det gäller planlösningen. Går det t ex att flytta på rör så att dusch/badkar, toalett, handfat etc kan placeras på annat ställe? Sen är frågan om det är praktiskt/ekonomiskt genomförbart? Prata med hantverkaren om detta.



4. Skissa upp ditt badrum.

När man funderat lite grovt kring planlösningen kan man börja med att göra en skiss. Antingen börjar du med papper och penna. Skala 1:20 är lämpligt för att rita upp badrum. Det kan vara bra att rita skalenliga modeller av handfatet, toaletten och alla övriga funktioner du vill ha i badrummet, och sedan klippa ut. Då kan du flytta runt de små modellerna och prova dig fram med alternativa placeringar. Eller så går man direkt till en digital skiss på datorn. På nätet finns det lite olika program och ritverktyg. Man kan också ta hjälp av en professionell badrumsinredare, de har ofta lite mer avancerade program som kan visa badrummet i 3D-bilder.



5. Budget

En badrumsrenovering är en stor investering i hemmet och priset kan variera enormt mycket. Den för ofta med sig både en hel del material- och arbetskostnader eftersom arbetsmomenten är kritiska och till stor del kräver specialistkunskap samtidigt som arbetet ofta tar flera veckor att färdigställa.

En vanlig fråga är hur mycket det kostar? Det är förstås omöjligt att säga vad det kostar i det enskilda fallet då allt beror på vilka materialval man gör, hur stort badrummet är, var man bor och vilka förutsättningar som finns från början. En väldigt grov tumregel är 20-40.000kr/kvm. Då har man en siffra att förhålla sig till. Med det sagt så är ett bra tips att skapa en budget och göra en lista på allt man vill ha med samt ta in ett antal offerter. Både på arbete och material.



6. Ta in offerter  

Ett tips är att kolla med 3-4st olika byggfirmor. Boka gärna möte och titta på badrummets förutsättningar på plats. Och jämför sedan. Kolla upp så att du jämför äpplen och äpplen, har alla fått med det som du har med i din kravlista? Ska det vara lösningar som kräver speciella förberedelser, ex. vägghängd toalett eller handdukstork med dold anslutning för vatten/el (som kräver el eller rördragning inne i väggen), kolla så att det tydligt finns med i specifikationen. Försök förstå exakt vad som ingår/inte ingår. Om du är osäker – fråga!

En viktig punkt är att bestämma vem som köper in materialet. Billigast är förmodligen inte bäst. Se till att materialet uppfyller de krav/standards som finns. Skiljer det väldigt mycket mellan två offerter? Då är förmodligen inte allt med.



7. Välj rätt entreprenör/byggföretag/hantverkare.

Det finns inget facit, men det finns riktlinjer som är bra att ha koll på när det är dags att välja. Med risk för att låta negativ så kan mycket gå fel och oförutsedda saker kan dyka upp som varken du eller byggaren kunde förutse. Just därför är det extra viktigt att känslan är rätt och att det finns ett förtroende så att man kan lösa eventuella problem på ett smidigt sätt.

Här är några punkter att ta fasta på:

-Vad säger/skriver andra? Be om referenser som du kan kontakta. Googla företaget och kika på diverse ställen för omdömen, t ex Google reviews, Reco, Trustpilot etc.

-Kolla upp om företaget, eller underentreprenörer, har de några certifikat?  Det finns några olika certifikat/behörigheter som man kan håll koll på och fråga efter:

*Behörig enligt BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum
*Auktoriserad enligt GVK, Svensk Våtrumskontroll
*Auktoriserat VVS-företag, dvs uppfyller krav enligt Säker Vatten, utför VVS-installationerna enligt branschregler *Säker Vatteninstallation, samt skriver intyg för varje installation.
*Auktoriserat elinstallationsföretag. Elinstallatör är ett reglerat yrke. Om man vill bli elinstallatör måste man ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket.

-Är företaget totalentreprenörer? Det är många olika moment som ska samordnas; rörmokare, plattsättare, snickare och elektriker ska vara på plats vid rätt tillfälle. Sköter de alla kontakter eller behöver du vara projektledare?

-Undersök hur det ser ut ekonomiskt för företaget. Är de nystartade eller har de funnits med länge?

Rekommendationer från folk i din närhet är alltid bra och mest trovärdiga!



8. Skriv kontrakt/teckna avtal.

Gå igenom allt som är med så inget missats! Vad ingår och vad ingår inte? Vem köper in materialet? Dubbelkolla om priset är efter ev. Rot-avdrag och tänk på momsen. Vad händer vid oväntade situationer? Du bör få med att företaget ska kontakta dig innan de gör något kostsamt extrajobb. Vad händer vid ev avtalsbrott? Vilka garantier finns?

Det finns bra checklistor och mallar på vad som bör finns med i avtalet. På Villaägarnas hemsida villaagarna.se finns exempelvis en bra avtalsmall som är framtagen av Konsumentverket, Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier.



9. Gör en tidsplan.

Försök att få till en detaljerad plan över alla moment som ska ske under renoveringens gång. Ett tips är att skapa ett excel-dokument eller liknande för att få fram en tidslinje där momenten ligger med. Se till att den är förankrad med hantverkarna och stäm av den löpande under projektets gång.



10. Uppstartsmöte på plats.

Gå igenom alla viktiga detaljer. Även om du tror att ni är överens, dubbelkolla alla viktiga detaljer igen! Speciellt det som kan vara svårt att ändra på när projektet väl är igång. Här är några exempel:

*Vilken höjd/placering ska det vara på kommod, spegelskåp, handdukstork, dusch-/badkarsblandare, toalett (om vägghängd)?
*Var ska spotlights/belysning sitta?
*Var ska el och rör komma ut?
*Var ska avlopp/golvbrunn vara placerat?

Under uppstartsmötet lämnas nyckeln över (om det är aktuellt). Kom gärna överens om andra praktiska saker såsom vad som är okej att hantverkarna gör i bostaden. Är det okej att de använder köket för att värma mat? Alla små detaljer som man kan komma på är viktiga för att undvika obehagliga överraskningar.



11. Slutbesiktning.

När arbetet är klart, är det bara att känna sig nöjd och glad? Förhoppningsvis, men att genomföra en slutbesiktning ger en bekräftelse på att arbetet är korrekt utfört. Det är oftast väl investerade pengar och i förhållande till hela investeringen så är det inget jättelikt belopp, kostnaden för en slutbesiktning ligger i dagsläget på ca 7.000kr (geografiska skillnader kan förekomma).

En oberoende besiktningsman kontrollerar då ett antal punkter som exempelvis att fallet mot golvbrunnen är korrekt, att tätskikten följer reglerna så att det inte blir fuktskador, att fogning är rätt utfört etc. Är något fel så vill man veta det direkt så att det kan åtgärdas innan något större, och mer kostsamt, problem inträffar. Man kan också välja en mer utförlig flerstegsbesiktning. Den kostar ungefär det dubbla, men då ingår även delbesiktning under själva renoveringen. En lista på godkända, certifierade besiktningsmän i ditt närområde går att hitta på sbr.se.

Upptäck vårt sortiment av skandinaviskt designade badrumsprodukter

Liknande artiklar